Al geruime tijd is er veel te doen geweest rond chemische onkruidbestrijding. Ze zou schadelijk zijn voor de gebruiker. Ook word het oppervlaktewater teveel bevuild waardoor in het water levende organismen bedreigd worden. (Zie ook Wat is biodiversiteit?) Uiteindelijk is hier een verbod voor chemische middelen op verhardingen voor ingesteld. Het middel Round-up, wat goed werkte tegen veel onkruiden mag nu niet meer worden gebruikt. Duurzame onkruidbestrijding is in.

Particulier gebruik?

Het verwarrende is dat groenprofessionals geen chemische middelen meer mogen gebruiken, maar particulieren nog wel. In november komt er een totaalverbod voor glyfosaat (Round-up) in de openbare ruimte. Zo is het moeilijk uit te leggen dat wij niet mogen spuiten, maar u zelf wel. We zijn toch blij met de regelgeving, want nu hebben we gegronde redenen om het middel niet meer te gebruiken. Zo willen we u als tuinbezitter ook bewust maken van de mogelijkheden in uw tuin en graag een bijdrage leveren aan een beter milieu.

 

Onkruid koken heet water - Vechtdalgroen

Heet water: milieuvriendelijk en voordelig

Na diverse alternatieven te hebben getest hebben we dit voorjaar een heet-water-machine aangeschaft. De machine is wendbaar en kan praktisch overal komen, maar is ook geschikt voor grote oppervlaktes. Het water wordt verhit tot 100 graden en zo wordt het onkruid gekookt en sterft meteen af, dit zonder gebruik van chemicaliën. Een zeer milieuvriendelijk alternatief dus. Een voordeel ten opzichte van andere middelen is dat ook algen en mossen afsterven, daardoor wordt de hele verharding schoon. Omdat het hete water in de naden tussen de stenen loopt worden ook veel onkruidzaden gekookt. Her-groei van nieuw onkruid duurt dus veel langer. Hierdoor is dit ook een voordeliger alternatief dan bestrijding met chemicaliën.

 

Hogedrukreiniger

Naast de heet-water functie, heeft de machine ook een reinigingsfunctie voor terrassen of ornamenten.

Wilt u graag gebruik maken van deze dienst of heeft u vragen? Neem dan contact met ons op.