Het is al een paar weken lekker warm en droog. Op zandgrond is dat direct aan de grond te merken. De bovenste laag wordt dan al gauw stoffig. Moet je direct met de tuinslang in de weer?
Hoe droog is het echt?
Wanneer je verder de grond in krabt dan zie je dat de grond nog wel vochtig is, dat het water nog aardig hoog zit. Het is dan nog niet nodig om te sproeien. Uitzonderingen zijn nieuw ingeplante borders en gazons. Sproeien is niet nodig omdat, wanneer er wel altijd direct word gesproeid, de planten oppervlakkig gaan wortelen. Ze worden lui. Is men dan eens niet in de gelegenheid , dan zijn diezelfde planten binnen korte tijd uitgedroogd. Daarnaast staan ze niet erg stevig in de grond met zo’n ondiep wortelgestel. Let wel op dat kleine buitjes op zandgrond niet veel water aan de bodem zullen toevoegen. Dan mag u alsnog met de tuinslang in de weer.
De tuin altijd nat?
Maar andersom kan ook. Stel, je woont in een nieuwbouwhuis in een nieuwbouwwijk. Met zware kranen en shovels is die wijk uit de grond gestampt. Die zware machines hebben de grond behoorlijk verdicht. Zou je dit bij de aanleg van je tuin niet los maken met een graafmachine, dan hou je een voortdurend waterafvoer-probleem. Het water kan niet normaal de grond in, en dat is met die stortbuien in ons Kikkerlandje best wel prettig. Onder opritten en terrassen is het niet nodig om de grond los te spitten, dit zou alleen maar tot verzakkingen leiden.
Toch water geven?
Voor de tuin is regenwater prima. Dat bespaart leidingwater en drukt de schoonmaakkosten voor dat water. U kunt regenwater opvangen in de gebruikelijke regenton, of in een vijver, maar er zijn ook tal van nieuwe mogelijkheden om uw tuin van voldoende water te voorzien. Belangrijk is dat de grond genoeg humus (verteerde plantenresten) bevat. Deze grond houd het water beter vast dan arme zandgrond. Ook is het goed om de bodem zoveel mogelijk te bedekken met planten en om de juiste plant op de juiste plek(zon of schaduw) te zetten. En voor teveel water zijn er ook mogelijkheden genoeg. Vegetatiedaken, overloopvijvers, grindvakken. Wij adviseren u graag.