In Hardenberg hebben we in het najaar deze onderhoudsvriendelijke voortuin gerealiseerd.
De tuin bestond voornamelijk uit gazon, met een paar plantvakjes. Van het gras was in de loop der tijd niet veel meer te zien , en ook de beplanting was niet meer zo mooi en functioneel als het eens was.
Wat wilde de opdrachtgever:
De wensen van de bewoners waren:
- Onderhoudsvriendelijk– Een tuin creëren die met weinig onderhoud toch mooi is.
- Verhoogde bakken– Door verhoogde plantenbakken toe te passen wordt het onderhoud vereenvoudigd: Het werk is overzichtelijk en op stahoogte, je hoeft niet op de knieën te liggen.
Hoe is de tuin gerealiseerd:
Doorgaans wordt er voor verhoogde bakken gekozen voor antraciet muurblokken van 60 cm lang. Wij hebben echter gekozen voor muurblokken (Linea-palissaden) van 30 cm lang in een bruin-genuanceerde kleur. Deze kleur past goed bij de woning en het gekozen grind en de 30 cm afmeting geeft aan het klein formaat bakken een mooier beeld.
Voor het grind wordt vaak gekozen voor antraciet basalt split. We kiezen graag iets anders en hebben in deze tuin gekozen voor flagcorn, een platte grindsoort, omdat dit goed beloopbaar is en mooi kleurt bij het huis en de verhoogde plantenbakken.
Naast het huis is een border gemaakt, zodat de bewoners vanuit het huis ook daar bloeiende beplanting kunnen zien groeien. Even verder naar achteren hebben we 2 klimop-schermen (Hedera hibernica) gerealiseerd, die dienen als coulissen en ter afscheiding van de achtertuin. Zo wordt daar de benodigde privacy gecreëerd.
Welke beplanting is er toegepast:
Als beplanting is er gekozen voor bodembedekkers omdat deze, als ze eenmaal dichtgegroeid zijn, naast bemesting geen onderhoud meer vragen. De toegepaste soorten zijn geranium (Geranium ‘Max Frei’), kruipvlambloem (Phlox subulata), en klokjesbloem (Campanula porscharskyana). De vrouwenmantel (Alchemilla mollis) in de rechter bak combineert mooi met de Lavendel. Als blikvangers staan er 2 wintergroene boompjes (Photinia fraseri ‘Red Robin’ – Glansmispel, op stam). In de middelste bak staat het Lampenpoetsergras (Pennisetum alopecuroides ‘Hameln’) wat mooie pluimen heeft en prachtig verkleurt in de herfst.
In het plantvak naast het huis zijn in de bodembedekkende geranium (Geranium cantabrigiense ‘Biokovo’), pluimhortensia’s (Hydrangea paniculata ‘Limelight’) geplant. De voordelen van deze hortensia’s ten opzichte van de ‘schapekoppen’ of ‘sneeuwballen’ (Hydrangea ‘Annabelle’) is dat ze bij regen of wind niet omvallen en ze kleuren in de herfst mooi van wit naar donkerroze. Ook in de winter blijven ze goed staan. In het voorjaar kunnen de pluimhortensia’s worden afgeknipt, want ze bloeien op eenjarig hout: De struiken bloeien op de nieuwe takken die dat jaar aangemaakt zijn.
Als afscheiding is er gekozen voor de beukenhaag (Fagus sylvatica) die heel goed in de landelijke Hardenbergse omgeving past.