Voor het afschermen van de tuin denkt u al gauw aan een schutting of een heg. Geeft een schutting het hele jaar door hetzelfde, vaak eentonige beeld, zonder natuurlijke uitstraling en natuur-besef, met hagen is er veel meer te beleven in de tuin.

Allereerst zijn ze een mooie schuil- en nestelgelegendheid zijn voor vogels en andere dieren. Daarnaast zijn hagen in de zomer groen, zijn sommige hagen in de winter groen en laten andere in de herfst hun blad vallen. Zo ervaart u de natuur in uw tuin.

Maar welke soorten zijn er en welke zijn geschikt voor uw tuin? In dit artikel behandelen we ze graag.

Tip 1 : Welke soorten hagen zijn er

Er zijn soorten die snel groeien, zoals Beuk (Fagus sylvatica), Haagbeuk (Carpinus Betulus), Laurier (Prunus laurocerasus) en Liguster (Ligustrum ovalifolium) en soorten die minder snel groeien, zoals Taxus, Buxus en Conifeer (Thuja en Chamaecyparis soorten).

Tip 2 : Wanneer is het de beste tijd om te knippen

De snelgroeiende soorten knipt u het beste twee keer per jaar, in mei/juni en augustus/september. Voor de traaggroeiende soorten is één keer per jaar vaak voldoende om ze strak in vorm te houden. Deze soorten kunnen dan na de langste dag (21 juni) worden geknipt, en eventueel nog worden bijgeknipt in september.

Tip 3 : Welke soorten zijn geschikt voor een strakke haag

Door de fijnere bouw zijn Taxus, Buxus en Conifeer geschikter voor een strakke haag, dan de snel groeiende soorten.

Tip 4 : Welke soorten zijn geschikt voor snelle groei

De volgende soorten zijn geschikt voor snelle groei: Beuk, Haagbeuk, Laurier en Liguster. Door ze vaker dan twee keer per jaar te knippen, houdt u ze strakker dan wanneer ze 2 keer of zelfs maar 1 keer per jaar worden geknipt.

Tip 5 : Doe eens iets anders

Doe eens wat anders en kies bij hoge hagen voor Portugese Laurier (Prunus lusitanica), Glansmispel (Photinia fraseri) of Vuurdoorn ,deze zijn groenblijvend. Voor lage hagen kunt u kiezen voor Lavendel (Lavandula angustifolia) of Japanse hulst (Ilex crenata) als vervanger voor Buxus. De Buxus heeft de laatste tijd veel last van Buxusschimmel en vraat door Buxusmot. Gelukkig zijn er mooie soorten te koop die qua blad en groeiwijze veel op de Buxus lijken, maar niet gevoelig zijn voor deze aandoeningen.

Wat is er nog meer mogelijk?

Ook tot de mogelijkheden behoren gemengde hagen met Sleedoorn, Liguster en Veldesdoorn. Of u kunt kiezen voor een bloeiende gemengde haag, een haag van fruit, een haag voor vogels, een haag voor vlinders en andere insecten, een haag met geurende bloemen, een inbraakwerende haag of een landschappelijke haag. Kortom, ook in groene erfafscheiding zijn de mogelijkheden eindeloos. Vraag uzelf dus eerst af, wat de functie wordt van de haag, en bepaal vervolgens welk soort of welke soorten u ervoor wilt gaan gebruiken.

Ziet u nu al door de soorten het bos niet meer, we zijn altijd bereid om u te adviseren bij uw keuze. Stel uw vraag hieronder of neem dan contact met ons op.