Een mooi groen gazon, één van de grootste uitdagingen in de tuin! Er zijn maar weinig onderdelen in de tuin die zoveel onderhoud vragen als een mooi groen en gezond gazon.
U wilt nog steeds een mooi gazon? Lees dan verder.
U kiest voor een nieuwe grasmat omdat u nog helemaal geen gras heeft of omdat uw oude gazon geel is, vol met mos of onkruid zit en kale plekken heeft.
Maar wat is dan beter, zaaien of graszoden?
Vaak zegt men: “Ik wil het direct groen hebben, dus ik leg graszoden”. En dat is een goede keuze. Let er echter wel op dat een goede grondbewerking noodzakelijk is. Denk aan bemesten en doorspitten. Vaak wordt gedacht dat de graszoden vanzelf wel gaan doen en dat klopt meestal ook wel voor het eerste seizoen. Graszoden zijn namelijk gekweekt in hele vruchtbare aarde, waarvan een stukje wordt mee gesneden om een goede graszode op de rol te krijgen. Maar in een gemiddelde tuin wordt er niet zoveel bemest. En al helemaal niet op het gazon, laat staan eronder. Het resultaat is: De graszoden slaan aan, nemen de bemesting op uit hun eigen zode en raken uitgeput, het gazon wordt langzaam maar zeker geel en krijgt kale plekken waar weer onkruid ontstaat, u bent weer terug bij af.
Gaat u inzaaien dan kiest u voor:
Het blij worden van de eerste sprietjes die boven komen, De natuurbeleving, Het besef dat u geduld moet hebben.
En vaak beseft men dán wel dat een goede bewerking en bemesting van de grond nodig is. De zorg voor een groen gazon ligt immers in uw handen en komt niet van de rol.
Wanneer u zaait, kan het opkomende gras zich aanpassen aan de bodemomstandigheden en krijgt het vaak niet de terugslag die je bij graszoden na 1 of 2 jaar wel ziet.
Conclusie
Zaaien of zoden, geen van beiden is goed of fout. Maar besef dat u met mooie graszoden niet automatisch een mooi gazon aanschaft voor meerdere jaren. Want voor u het weet is buurmans gras weer groener.