Herfst, herfst, wat heb je te koop?

Iedereen trekt naar binnen met dit koude weer maar er is juist zoveel buiten te doen! En wat is bevredigender dan na een paar uur zwoegen, met een natte neus de warme kamer in te stappen?

Als het om de tuin gaat denk je wellicht aan winterklaar maken. Het is zeker nodig om voorbereidingen te treffen maar maak de tuin niet klinisch schoon voor de winter. Haal het blad van je gazon en terras, maar laat het tussen de planten mooi liggen tot aan het voorjaar. Het blad beschermt tegen de vorst en is een schuilplaats voor insecten en kleine zoogdieren zoals egels.
Het snoeien van veel soorten bomen en struiken kan nu wel prima. Van de meeste soorten staat de sapstroom nu volledig steel en omdat het blad eraf is, zie je goed wat je doet.
Uiteraard geldt eigenlijk voor elke boom of struik, dat je het moet kennen voordat je er wat aan doet.

HerfstPlanten!
Waar vaak niet aan gedacht wordt is dat het najaar een perfecte tijd is om te planten. Met name bomen en hagen worden nu veel aangeplant door ons. Met name de bladverliezende soorten gebruiken nu helemaal geen vocht en je hebt er op dat gebied geen omkijken naar. Ook de wintergroene soorten staan bijna stil wat groei betreft en moet ja alleen op droge gronden of bij veel wind, water geven. Het voordeel van planten in deze tijd is dat de bomen wanneer ze in het voorjaar uitlopen al redelijk vast staan in de grond en makkelijker water aan de bodem kunnen onttrekken dan bomen die net geplant zijn.

Je kunt nu ook, zolang het niet vriest, gerust je hele tuin aan (laten) planten. Ook al zie je bij met name de vaste planten dan alleen lege potjes of een paar zielige sprietjes. De hovenier weet wat hij doet en je zult zien hoe mooi alles opkomt in het voorjaar.

Dus kortom, ga naar buiten. Of blijf bezig buiten en de beuk erin! ( of een andere boom).