Maak voor vertrek de tuin klaar voor uw vakantie, dat scheelt de tuinoppas een hoop werk en voorkomt dat u bij thuiskomst een totaal verwaarloosde tuin aantreft.

Borders en gazon

Geef alle planten en het gazon nog een keer voldoende water en verwijder al het onkruid uit de borders. Kale grond droogt snel uit en biedt te allen tijde plaats aan planten die u er misschien niet hebben wilt. Zorg daarom voor een mulchlaag (een laagje compost of kokosvezel of iets dergelijks dat de bodem ‘afdekt’). In potten kunt u kiezels gebruiken.
Rozen, vaste planten en éénjarigen kunt u gerust een stuk terugknippen.
Geef doorbloeiende rozen speciale rozenmest om de bloei na de vakantie te stimuleren. De vaste planten die nu volop in bloei staan, kunt u snoeien. Met een beetje geluk bloeien ze dan na de vakantie voor een tweede keer. Daarnaast blijven de planten zo steviger. Hoge planten kunnen wel wat extra steun gebruiken, plaats wat steunmateriaal zodat ze tijdens de vakantie niet omvallen. Knip bij de éénjarigen alle uitgebloeide bloemstengels terug tot vlak boven een jonge scheut.

Planten in potten

Planten die in potten groeien zijn extra kwetsbaar in de vakantie. De potkluit kan bij warm weer al in één dag zijn uitgedroogd. Ze de potten bij elkaar, zo is het makkelijker voor de oppas om ze water te geven. Kies een beschaduwde plek uit, het makkelijkst is die in de buurt van de buitenkraan. Hanging baskets kunt u op een emmer of teil plaatsen. Zet de gieter of tuinslang alvast klaar, of installeer tijdelijk een automatisch sproeisysteem.
Kamerplanten kunnen in de zomer prima buiten staan, zo hoeft er niemand naar binnen (alleen voor de post:)) Geef de potplanten voor u weg gaat vloeibare plantenvoeding in het gietwater, zodat ze niets tekort komen tijdens uw afwezigheid.

Het gazon

Maai het gazon vrij kort en knip alle randjes bij. Geef even geen mest, zodat het gras niet zo snel groeit. U kunt wel een heel dun laagje compost strooien (geen bulten, compost is heel ‘scherp’, het gras ‘verbrand’ dan binnen zeer korte tijd, met lelijke plekken tot gevolg), dan blijft het gazon langer vochtig. Voldoende water is erg belangrijk voor het gras. Zet daarom een sproeier klaar, bijvoorbeeld op een standaard. Controleer of het water over het hele gazon verspreid wordt.

Heeft u alle punten afgewerkt? Fijne vakantie!

Heeft u een vraag op opmerking? Stel hem hieronder of neem contact met ons op.

Bron: Groei & Bloei