Renovatie achtertuin statig herenhuis

Van teveel bamboe naar een moderne en strakke tuin bij een statig herenhuis, mét veel groen.

Wat begon met een te verwijderen overdaad aan bamboe, werd een stijlvolle tuin die aansluit bij de wensen van de bewoners en het statige herenhuis dat zij bewonen. De bewoners zijn graag bij de eerste zonnestralen buiten te vinden, dus het zou een echte beleeftuin moeten worden, echter zonder veel onderhoud.

Na inventarisatie van hun wensen is voor de bewoners een ontwerp gemaakt. Hun wensen waren: Stijlvol, strak, duurzaam, verhoogde bakken met een waterpartij, wegwerken van ontsierende elementen, duurzame verlichting, behoud van bomen en struiken, stadspark, modern met een klassiek randje.

Het ontwerp is als volgt opgezet:

Aangezien het huis een klassiek uiterlijk heeft is er voor gekozen om als aansluiting daarop, bij de achterdeuren een klassieke tuin te situeren met ‘buxus’-hagen (hier met Japanse hulst) en rozen. Direct daaraan is een terras gerealiseerd om te kunnen ontspannen met familie en vrienden op heerlijke loungebanken. Onder de overkapping is een terras gerealiseerd waarop men aan de tafel kan werken en eten. Door de beplanting door te trekken naast de overkapping, werd al een eerste groene aansluiting met de tuin gecreëerd. De beplanting tussen overkapping en derde terras geven datzelfde effect.

Vanaf het huis gezien is nu aan de linkerkant, bij de stijlvolle zwarte schutting, een strak en moderne inrichting gerealiseerd, met in de verhoogde bak eenzijdige beplanting en een vriendelijke waterpartij. Door de gebakken bestrating en de oud-Hollandse materialen is echter ook de gewenste klassieke uitstraling verkregen.

Achter de verhoogde bak is een meer afwisselende border gerealiseerd, met een 4e plek om te kunnen zitten en zo de tuin vanuit een heel andere hoek te beleven. De verweerde betonnen palen zijn de stutten van de bestaande schutting en moesten dus blijven staan. Deze zijn nu omkleed met haagbeuk (Carpinus betulus) zodat daar op termijn statige groene zuilen zullen staan.

Aan de rechterkant van het lange pad naar achteren is het ‘stadspark’-idee behouden. De oude Appelboom is aangevuld met een Kers en een Peer en langs de rand zorgen de grote bomen en struiken, zoals Rhododendron, voor een stadspark-achtige sfeer.

Een doordacht verlichtingsplan zorgt ervoor dat de tuin in het donker sfeervol verlicht is.

Op termijn zal deze tuin gaan uitgroeien tot een volwassen tuin met sfeervolle elementen, bloeiende beplanting voor bijen en vogels, een heerlijke plek voor de bewoners en een waardige aanvulling op het mooie, statige herenhuis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Menu