Het is voorjaar, de tijd van nieuw leven. De tuin kan wel een opschoon- en bemestingsbeurt gebruiken! Maar hoe doe je dat?
In het voorjaar heerst de tuinkoorts weer volop. Mensen gaan weer naar buiten! In de zon een kopje koffie op een iets te koude dag, de eerste bladeren weg harken en het onkruid wieden.
Maar waarvoor is het voorjaar nu wel geschikt en waar kun je beter nog even mee wachten?
De plantvakken:
Voor de plantvakken geldt dat ze weer flink kunnen worden schoongemaakt. Alle dode plantenresten en bladeren kunnen eruit. Voor de meer natuurlijke tuiniers onder ons: u mag het ook laten liggen, zolang de planten er maar niet onder stikken. Zo ontstaat een mooie laag van verteerd blad, wat het bodemleven heel erg stimuleert. Vooral eikenblad is echter moeilijk verteerbaar, het is dus goed om dit wel op te ruimen. Met de temperaturen van de winters van tegenwoordig groeit het onkruid ook in die tijd rustig door. Dat mag er dus ook weer uit, doe dit voordat het gaat bloeien, dat scheelt u een volgende ronde een hoop werk.
Wat bemesting betreft hebben de meeste planten behoefte aan een jaarlijkse handvol organische mest. Organische mest heeft als voordeel boven kunstmest, dat de bodem wordt gestimuleerd om voedingsstoffen beschikbaar te maken voor de plant. Zo wordt de bodem niet uitgeput en blijft de plant gezond. Door regen en vertering van plantenresten verzuurd de grond, sommige planten hebben echter behoefte aan een minder zure grond, zoals druiven en lavendel. Door die planten van een handvol kalk te voorzien zijn ze beter in staat om voedingsstoffen uit de bodem op te nemen.
Het gazon:
Wat gazon betreft mag het verticuteerapparaat weer uit de schuur. Wij hebben er één op benzine die al menig gazon heeft verlost van teveel mos en dode grassprieten. Door deze “kam-actie” heeft het gazon weer voldoende licht en lucht om tot een mooi groen tapijt uit te groeien. Afhankelijk van de ligging: in de schaduw zal dit iets moeilijker gaan. Het gazon heeft evenals het plantvak ook voeding nodig. Wij gebruiken daarvoor een iets andere verhouding organische mest dan voor de beplanting. want de gazonmest bevat iets meer stikstof, dat zorgt voor een betere groei. En omdat mos het liefst groeit op een zure bodem, die onder andere wordt veroorzaakt door vertering van grasresten en zure regen, halen we de zuurgraad omhoog door kalk te strooien. Zo krijgt het mos minder kans. Ook snijden we nu de graskanten van het gazon zodat het op de plek blijft liggen waar het gazon hoort.
De bomen:
De grote bomen hebben in de winter een goede snoeibeurt gehad omdat we dan goed kunnen zien welke takken er wel of niet goed staan. Maar er zijn ook vorstgevoelige bomen, zoals de Bolcatalpa en de Bolacacia. Zoals de naam al zegt zijn dit bolbomen die heel goed toe te passen zijn in de kleinere stadstuin. Om de vorm te behouden is het nodig om de bomen jaarlijks te knotten. Dit moet in het voorjaar en niet in het najaar, want de bomen zouden anders kunnen bevriezen.
De bestrating:
Ook de bestrating heeft onderhoud nodig. Door nu met een schep of schoffel langs de opstaande randen te gaan, verwijderen we daar het opgehoopte zand, wat tot voedingsbodem van onkruid zou kunnen dienen. Zijn er brede, diepe naden in de bestrating, dan is het aan te raden deze op te vullen met brekerzand: een soort zand dat geen voedingsstoffen bevat, maar wel water door laat. Ook trekken we de onkruiden tussen de stenen vandaan. Ook hier geldt: voor de bloei zodat ze zich niet eerst gaan verspreiden.
Heeft u iets gemist bij deze tips? Neem even contact op en we beantwoorden uw vraag!
Direct een voorjaarsbeurt inplannen!
Neem direct contact op met Vechtdalgroen voor een voorjaarsbeurt en geniet het hele jaar van dit goede begin!